Mijn sollicitatie tips op een rijtje

Nieuw jaar, nieuwe baan en stage periodes beginnen weer. Daar hoort achteraf ook een aantal activiteiten bij. Mijn sollicitatie tips op een rijtje die mij altijd hebben geholpen in wat ik wou bereiken.

Het begin:

Uiteraard begin je met het zoeken naar een vacature of je gaat voor een open sollicitatie. Er zijn diverse websites waar je ze kan vinden zoals bij het bedrijf zelf of Linkedin. Kijk of het aan jou als persoon voldoet, zoals opleidingsniveau, beschikbaarheid enzovoorts. Dan begin je met het opstellen van jouw cv, wist je dat een recruiter gemiddeld 6 seconden nodig heeft om jouw cv door te scannen. Aan de hand daarvan weten zij al, of jij wel of niet de geschikte kandidaat bent. Je kan overal templates vinden, op mijn Pinterest pagina heb ik zelfs een hele bord vol staan met diverse structuren.

Daarna komt het schrijven van een brief, hier in schrijf je wie je bent, wat je doet, opleiding en wat jij in jouw vrije tijd doet. Geef voorbeelden van activiteiten, omschrijf waarom jij bij bedrijf x wilt werken en maak het echt jouw eigen brief. Er wordt niet alleen maar gekeken wat jij allemaal kan. Pas jij als persoon wel in het cultuur dat er binnen het bedrijf is. Tegenwoordig worden cv’s bijna niet meer door de recruiters na gekeken maar door een software, die scant op steekwoorden: ”ik ben echt een teamplayer” – woorden die dit ondersteunen kunnen zijn voetbal spelen of groepswerk tijdens school dit toont aan dat jij voldoet aan ”teamplayer”

Voorbereidingen op het gesprek:

En dan krijg je het goeie nieuws! Je mag op sollicitatie gesprek komen. Ken de vacature uit jouw hoofd, lees in over het bedrijf zoals wanneer is het opgericht, wat trekt jou aan van het bedrijf en erg belangrijk is om voorbeelden te hebben die jouw solliciatiebrief kunnen onderbouwen. Het is altijd een must om ruim op tijd te komen, zelf ben ik er 10-15 minuten van tevoren aanwezig. Daarnaast is jouw verschijning ook belangrijk. Overhemden, pantalons, jasjes en nette schoenen zijn altijd een must op het gebied van kleding. Vrouwen kunnen eventueel ook nog voor een jurk gaan en mannen voor Cavallaro shirts. Op het gebied van make-up, hou het neutraal, want je wilt tenslotte de recruiter en jouw toekomstige werkgever niet afschrikken.

Tijdens het gesprek:

Luister wat de recruiter vraagt en geef dan pas antwoord. Stel vooral vragen als je dingen niet begrijpt of als je nog iets wilt weten. Zit er met goeie zelfvertrouwen en ook recht op, want je wilt tenslotte niet als een zoutzak over komen. Mocht je een beetje last van zenuwen hebben, adem rustig in en uit en dan pas geef je antwoord. Het is echt niet erg om iets langer over antwoorden na te denken. Tijdens het gesprek kijken ze hoe jij overkomt en of de brief matcht met de schrijver, hier uit maken ze ook op of jij past in hun business cultuur. Nou loopt het gesprek ten einde, bedank de betrokken personen voor hun tijd en moeite, stel de laatste vragen en rond het af.

Na het gesprek:

Dan is het wachten geblazen op het goede nieuws. Het zou ideaal zijn als je wordt aangenomen, dan begin je uiteraard met het regelen van contracten etc. Het komt wel eens voor dat je wordt afgewezen, vraag altijd naar feedback van waarom jij niet dé kandidaat bent geworden. Hou het niet bij hele algemene antwoorden, vraag door om te zien hoe het echt zit. Wellicht kan bepaalde skills verbeteren of rekening mee houden tijdens een volgende sollicitatie.

Dit zijn mijn tips op het gebied van solliciteren en wat ik om mij heen hoor van vrienden en vriendinnen. Natuurlijk kan je hier uitgebreidt over discussieren. Wat ik wel verrassed vond was het artikel van Intermediair over de 6 seconden blik op jouw cv.

Heb jij nog goede solliciatie tips?

x dana

€ – Artikel is in een samenwerking geschreven.

1 comment

  1. De enige tip die ik ook altijd aan anderen meegeef, is: wees jezelf en doe alsof je een gesprek voert met een vriend(in). Als je comfortabel en relaxed het gesprek ingaat, verloopt het vaak ook goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *